O pluti |
Uporaba plute kot surovine sega Feničanskih in Grških časov. Pluta je zaslovela po vsem svetu, kot učinkovit zamašek steklenic za vino. Dejstvo je, da je pluta edini material, ki omogoča popolno zapečatenje steklenice pri staranju vina.
DREVO PLUTOVEC
Gozdovi hrasta plutovca prekrivajo približno 2,5 milijona hektarov v sredozemski regiji in večina od njih se nahajajo v slednih državah: Portugalska, Alžirija, Španija, Maroko, Francija, Italija in Tunizija. Drevo ima življenjsko dobo 250-350 let. Vsako drevo plutovca mora biti od 20 do 25 let staro, da lahko zagotovi svoj prvi pridelek iz lubja. Ta sloj plute je poznan kot deviška pluta, katera je trda in nepravilne oblike. Po odstranitvi deviške plute začne rasti nov sloj, katera se imenuje sekundarna pluta (v dobi devetih let), po drugem odstranjevanju pa je znana po portugalski besedi: amadia.
V povprečju plutovec rodi več sto kilogramov plute na poseko, ter preživi mnoge generacije. Visoko kvalificirani delavci odstranjujejo lubje po slojih s posebnimi sekirami. Ta tradicionalna ročna spretnost sega že več sto let v zgodovino. Plutovcu se odstranjuje le obnovljivi del, tako odstranjevanje lubja ne škodi drevesu. Lubje zraste ponovno v celoti, kar omogoča da se v življenjskem ciklu drevesa seče lubje do 20 krat. Kar pluto uvršča med neizčrpen naravni vir.
Vsako leto se posadi nove nasade plutovca, s katerim zagotavljajo določeno raven proizvodnje plute. Brez dovoljenja vlade pa se dreves ne sme posekati, kar pa vlada le redko odobri. |